Alfred blev glemt i skoven på tur

BØRN. Mikkel og Lineas søn på fire år blev i januar glemt af personalet i skovbørnehaven i ti minutter i en skov, så nu er han hjemme to uger hver måned i stedet. Forældrene ønsker en anden institution, men der er først plads 1. maj.

Af Heidi Engelund

hee@minby.dk

PLADSPROBLEM: »Min verden gik i stå, da jeg hørte personalet havde glemt Alfred i skoven, det må bare ikke ske,« lyder det fra Linea Andersen, der er mor til Alfred på fire år.

Alfred går i institutionen Æblehaven på Nyelandsvej, hvor han er hjemme i to uger i institutionen og to uger i skovbørnehave. På en tur i januar glemte personalet Alfred i skoven, og opdagede først at han manglede i flokken efter ti minutter.

Alfreds far, Mikkel Clausen, fortæller:

»Skovbørnehaven var på en tur i skoven i januar, hvor personalet ikke fik talt børnene, og pludselig fandt personalet ud af, at Alfred manglede. En pædagog løb tilbage for at finde ham, og fandt Alfred ved et træ. De andre havde gået et stykke tid hen over en bakke, så jeg tror, Alfred nok har været alene i mere end ti minutter,« fortæller han.

Linea nikker og fortsætter:

»Alfred fortalte, at de havde glemt ham, og at han havde løbet og råbt. Han har mareridt om natten og er bange for, at vi forlader ham. Han har været til psykolog, som fortalte os, at det var en del af livet at være i krise, så hun ville ikke lave en sag på det. Hun noterede det bare som en utilsigtet hændelse, at Alfred var blevet glemt i skoven,« fortæller hun.

I mens er Alfred i gang med at vise sit legetøj frem for fotografen.

Passes af bedsteforældre

Hverken Linea eller Mikkel har noget at udsætte på Æblehaven, da de har fået talt den grimme oplevelse igennem med personalet.

»Jeg kan ikke bære, at han skal afsted i skovbørnehave, da han ikke engang ville med til fastelavn. Når han skal i skoven to uger om måneden, så bliver Alfred passet af bedsteforældre eller af os selv,« siger Linea, der er sygeplejerske og selv passer sønnen, når det er muligt.

Mikkel, der er pædagog, har sammen med Linea søgt om at få flyttet Alfred til en anden børnehave.

»Lige nu er vores liv på standby, da vi passer vores søn på skift. Og vi har en kort lunte overfor hinanden, så det holder ikke i længden,« siger Mikkel.

De vil gerne have Alfred i institutionen Nykløveret på Nyelandsvej og havde efter oplevsen i skoven en snak med stedets souschef.

»Souschefen i Nykløveret har sagt, at sagen med Alfred er en alvorlig situation, så hun vil gerne tilbyde os en plads 1. marts, men skulle lige tale med pladsanvisningen først. Men pladsanvisningen sagde nej, da der var ledigt i andre institutioner, så Nykløveret har først en plads til os 1. maj,« fortæller Linea, der efterhånden kender både chefer og personale på pladsanvisningen, da hun har ringet til dem mange gange.

Hverken Linea eller Mikkel forstår, hvorfor pladsanvisningen ikke vil lade Alfred starte i Nykløveret nu.

»Det handler om otte uger før tid, men for os handler det om, at vi har en lille dreng, som ikke trives og er ked af det,« siger Mikkel.

De er ikke begejstrede for pladsanvisningen, som de mener fungerer bedre i Københavns Kommune end på Frederiksberg. Parret har boet på Frederiksberg siden oktober sidste år, men er begge født og opvokset på Frederiksberg.

En kommunikationsfejl

Anne-Mette Brandt, der er dagtilbudchef i Frederiksberg Kommune fortæller: »Vi respekterer og forstår forældrenes ønske om en anden institutionsplads til deres barn på grund af en ulykkelig hændelse. Vi kan med dags varsel tilbyde dem en anden institutionsplads i en af kommunens andre 46 institutioner. Men den institution de ønsker, Nykløveret på Nyelandsvej, er fyldt op til mere end bristepunktet, og der er også venteliste der. Det vi har tilbudt og gerne stadig vil tilbyde forældrene er en plads 1. maj i Nykløveret,« siger hun.

Linea og Mikkel har efter en samtale med souschefen i Nykløveret ellers regnet med at Alfred kunne begynde 1. marts, men det kan dog ikke lade sig gøre.

»Jeg beklager, hvis det er tilfældet, at de har fået lovning på en plads 1. marts i Nykløveret, det må bero på en kommunikationsfejl mellem pladsanvisningen og institutionen i det, der ikke er en plads, og det beklager jeg meget,« siger Anne-Mette Brandt.

Dybt beklageligt

Laura Lindahl (LA), der er formand for Børneudvalget siger:

»Jeg kan godt forstå, at forældrene er chokeret, og det berører mig, at det overhovedet kunne ske, det er dybt beklageligt. Jeg glæder mig over, at personalet (i Æblehaven, red.) har været inddraget, og at der er blevet talt om sagen, så det ikke kommer til at ske igen,« siger hun og fortsætter:

»Jeg forstår godt forældrenes ønske om at flytte til en anden institution, og vi kan selvfølgelig stille en anden plads til rådighed med det samme. Men når de ønsker Nykløveret, så kan det ikke lade sig gøre før 1. maj, da der er mere end fyldt op der.

Souschefen har ikke beføjelser til at love en plads, men hun har gjort det i en god mening, men det er pladsanvisningen der bestemmer. Det ville heller ikke være fair overfor de andre forældre, der venter på en plads i Nykløveret, at springe ventelisten over,« siger Laura Lindahl.

- læs flere artikler > artikel oversigt...