BAG POLITIKKEN. SF er grønne udenpå og røde indeni

SF I KØKKENET. Spidskandidat Balder Mørk Andersen har siddet i opposition i otte år. Men det får ham ikke til at opgive det politiske pres på flertallet. »Jeg ville ikke forvalte mit mandat ordentligt, hvis jeg sad på hænderne,« siger han.

Af Jeanette Hougaard

jhg@minby.dk

INTERVIEW: Kaj, Kaj, Kaj – ja, det er mig… Sætter man strøm til fantasien, kan man godt høre og se for sig, at de grønne marcipanbolde på kagefadet får munden med det lyserøde smørcreme på gled og synger den velkendte ’Hej med dig, jeg hedder Kaj’ hjemme i stuen på Peter Bangs Vej hos rådmand Balder Mørk Andersen.

Virkeligheden er selvfølgelig en anden.

Balder Mørk Andersen er spidskandidat for SF, og han har også grebet opfordringen til at servere kaffe for fotografen og mig, og fortælle os om, hvilken kage, han mener bedst symboliserer partiets politik. I dag har han hentet en æske med lidt-for-grønne-til-at-være-økologiske Kaj-kager hos bageren til dagens interview i stuen, som han deler med hustruen Ninette og børnene Svava og Snorre.

»Du må også gerne få to, hvis du vil, når nu du ikke har fået frokost,« griner 41-årige Balder og rækker det grønne fad frem mod sulte mig.

Balder kan sagtens både bage kanelsnegle og lave gryderetter, påstår han, men dagens Kaj-kager har han på forhånd opgivet. Risikoen for, at skulle servere en forsamling af ’mislykkede forvredne, grønne marsmænd’ fik ham på andre tanker.

»Jeg sørgede for, at dem, der kunne lave Kaj-kager, de lavede Kaj-kager. Så kunne jeg sørge for, at få folk i arbejde. Det syntes jeg, var en meget god arbejdsfordeling,« siger Balder.

Husk på det gode liv

Balder har de seneste otte år arbejdet som jobkonsulent i et privat firma.

»Jeg har dagligt berøring med arbejdsmarkedet, så jeg ved, hvor stor en værdi det har for mennesker at have et arbejde. Det er vigtigt at vide en gang imellem, hvor privilegeret man er ved at have et godt liv, en stabil havn, og en indtægt. Jeg er jo ikke direktørlønnet, men jeg mangler ikke noget i modsætning til andre i det her samfund. Jeg har set folk miste deres arbejde, blive syge og set, hvordan det tapper dem for livskraft. Det er meget vigtigt at være bevidst om, hvor godt man selv har det og bruge den viden og position til også at gøre noget for andre. Det er meget vigtigt for mig. Jeg er helt klart rundet af en meget stor retfærdighedssans – helt inde i maven og hjertet.«

Nu skal vi smage og have udløst spændingen om, hvorfor Balder ser SFs politik udtrykt i grønne kager med udstående glasurøjne.

»Jamen, det synes jeg, de gør, fordi de er grønne udenpå og røde indeni og begge elementer er vigtige for os. Så har jeg valgt den, fordi det er en sjov og hyggelig kage, og alle børn kan lide dem, og netop børnepolitikken er vigtig for SF.

Derudover er det jo en frø, og i SF går vi ind for så meget biodiversitet på Frederiksberg som muligt, og så synes jeg også, at det understøtter vores fortælling om åbningen af Grøndalsåen på Frederiksbergsiden og potentialet i åbningen af Ladegårdsåen, som jeg var den første i kommunalbestyrelsen til at foreslå.«

Det er ikke noget, der bliver realiseret lige rundt om hjørnet, men det får ham ikke til at miste modet.

»Jeg sætter en ære i at turde drømme stort. Vi har brug for lidt mere mod til at tænke ud af boksen i de her år.«

Du står også bag 88 forslag til kommunalbestyrelsen og 24 spørgsmål til borgmesteren i denne valgperiode. Er det ikke frusterende, at de ikke bliver gennemført?

»Jeg ved godt at jeg ikke sidder på magten deroppe, men hvorfor skulle jeg lade mig bremse af det? Så ville jeg ikke forvalte mit mandat ordentligt, hvis jeg bare sad på hænderne.

Vi får også visse ting igennem. Vi har fået vedtaget et ungeråd, har fået sat fokus på fleksibel arbejdstid og senest en åbenhedspolitik for de ansatte på Frederiksberg. Vi får nogle sejre, men de sejre, vi primært får, er sager, hvor flertallet ikke tør udstille sig selv ved at stemme imod. Vi har jo ikke været en del af budgetforliget i den her periode, men dét at vi er der, har stillet forslag og kæmpet hårdt hele vejen igennem, har jo betydet, at de andre, dem med flertallet, hele tiden har skullet være bevidst om, at hvis de ikke lyttede, så skulle de igen læse et opslag fra Balder på facebook, se et debatindlæg i avisen eller høre mig holde lang tale i kommunalbestyrelsen. Så på en eller anden måde er det jo en balancegang – at man som opposition både skal være konstruktiv og samarbejdevillig og samtidig være lidt irriterende. Vi skal være der for at ridse i magtoverfladen – det er ret væsentligt, for hvis man ikke gør det, så er man jo bare ligegyldig,« mener Balder.

Børnene har haltet længe

Nogle af de forslag, der går igennem som en rød tråd, er forslag, der vedrører børneområdet.

»Budget efter budget har vi stillet forslag om flere midler til skoler, som har udfordringer med inklusionopgaven. År efter år har vi forfægtet, at normeringer i daginstitutionerne har ligget markant under København. Det er bare ikke Frederiksberg værdigt, at der ikke er nok varme hænder. Det er udtryk for en skæv politisk prioritering, men også, at der har manglet bevidsthed omkring manglerne. Vi har vidst de ting i flere år. Det har både forældrene fortalt os i brugerundersøgelser, og pædagogerne har råbt op i flere år. Vi har vidst det, men der er bare blevet prioriteret anderledes af flertallet på rådhuset. Lige nu i valgåret tager de det til sig, som vi har sagt i flere år og lancerer pludselig selv en børnepakke. På den ene side glæder jeg mig over at vores tryk fører et lille løft med sig. De borgerlige kan endelig ikke kan undslå sig for også at begynde at koncentrere sig området. Det skal jeg være glad for, for det er resultaterne, der tæller. Jeg kan så savne lidt mere format til at dele glæden over resultatet og unde andre en plads i solen også.«

Mig, mig, mig, ja – det er mig … lyder ikke til at blive en evergreen, SF-spidsen Balder hopper med på.

- læs flere artikler > artikel oversigt...