Frederiksberg vil kæmpe mod ordning

RAPPORT. Udligningsordningen, der sender penge til provinsen, skal laves om. Det kan betyde, at Frederiksberg skal af med yderligere 90 mill. kr.

Af Heidi Engelund

hee@minby.dk

Udligning: I sidste uge blev en ny rapport, der handler om en ny udligningsordning, fra Økonomi- og Indenrigsministeriet fremlagt for partierne i Folketinget.

Der er fem forslag til en ny ordning i rapporten, der kan betyde at Frederiksberg Kommune i fremtiden kan komme til at betale endnu flere penge til provinsen.

Forslagene skal dog først behandles politisk. Men rapporten betyder ikke, at politikerne skal følge dens forslag. Det er op til politikerne at komme med et forslag.

I dag betaler hovedstadsområdet 13,3 milliarder kr. til udligning til provinsen. Med den nye ordning kan Frederiksberg Kommune komme til at betale omkring 90 millioner kr. mere.

En effektiv kommune

Michael Vindfeldt (S), der er 2. viceborgmester, fortæller:

»Frederiksberg hører til blandt de mest effektive kommuner på administration, og vi er en af de kommuner, der bruger færrest kroner på velfærd. Hvis Frederiksberg nu skal til at sende flere penge afsted til provinsen, så bliver det børnene og de ældre, der kommer til at betale regningen i form af færre pædagoger, færre lærere og færre sosuer. Det er ikke retfærdigt eller rimeligt,« siger han og fortsætter:

»Historisk har Frederiksberg desværre mistet flest millioner ved udligningsreformen under borgerlige regeringer, og derfor har vi et stort behov for, at den konservative borgmester fortsat klart siger fra, som han allerede har gjort det sammen med en række hovedstadsborgmestre. Men i den grad også, at de to lokale folketingsmedlemmer, Laura Linddahl fra LA, og Venstres viceborgmester, Jan E. Jørgensen, siger nok er nok, og at en forværring for Frederiksbergs børn og ældre ikke bliver med deres folketingsstemmer,« siger Michael Vindfeldt.

Et pres på skatten

Borgmester Jørgen Glenthøj (K) mener, at udligningsordningen giver Frederiksberg Kommune udfordringer.

»Udligningen har klart taget overhånd. På Frederiksberg betaler vi allerede 250 mio. kr. til udligningen og nu skal vi måske betale op mod 90 mio. kr. mere. Vi har ikke noget mod en rimelig udligning, men grænsen er nået for længst. Frederiksberg er Danmarks mest effektive kommune. Det her betyder, at vi skal effektivisere endnu mere, og der kommer et yderligere pres på skatten,« fortæller han.

Han vil sammen med de andre borgmestre i hovedstadens kommuner forsøge at påvirke beslutningen.

»Vi arbejder sammen med de andre kommuner i hovedstaden på at påvirke beslutningerne alle de steder, hvor det på nogen måde giver mening. Det gør vi både sammen med de andre borgmestre og gennem vore politiske kontakter på Christiansborg. Det er en sag som jeg og andre gode kræfter bruger rigtig meget tid på,« siger Jørgen Glenthøj.

Nu er det op til politikerne i Folketinget at nærstudere den nye rapport om udligningsordningen, der skal træde i kraft i 2019.

- læs flere artikler > artikel oversigt...