Frustration, glæde og ro i sindet

ÅBENT HUS. Frederiksberg Kommune havde arrangeret åbent hus, hvor borgerne kunne blive klogere på Movias udspil til nye buslinjer, når Cityringen kommer. Inden maj tager politikerne beslutning om Nyt Bynet.

Af Nanna Boye

nanna@lokalavisen-frb.dk

BUSDEBATt: Frederiksberg Kommune og Movia havde inviteret til åbent hus om Nyt Bynet i sidste uge på Professionshøjskolen Metropol. Mødet startede lidt kaotisk, men efterhånden kom der mere overblik over mødet og de enkelte buslinjer.

De fremmødte borgere – godt 100-150 fortrinsvis over 60 år – troede, at det var et klassisk borgermøde med taler og debat fra salen. Men sådan var det ikke. I stedet var der opstillet plancher over de enkelte linjer, så borgerne kunne stille spørgsmål og få svar på lige netop den eller de linjer de bruger.

»Det er meget spændende, hvordan det ender. Jeg bruger mest linje 9A og kan se, at jeg kommer til at skifte mere, når jeg skal til Christianshavn.

Jeg er 85 år, så det er lettere med bus til døren, og jeg kommer til at savne mit stoppested på hjørnet af Gammel Kongevej og Frederiksberg Allé.

Indledningen til mødet var uprofessionel, der var ingen mikrofoner og vi kunne ikke høre noget,« siger Anne-Marie Schmidt.

Når Cityringen kommer, får Frederiksberg tre metrostationer ved Frederiksberg Allé, Frederiksberg Station og Aksel Møllers Have. Det betyder at buslinjer nedlægges og omlægges.

Servicebus er en gave

Kommunen har tre servicebusser, linje 71, 72 og 74. Her er det planen at halvere afgangene og nedlægge linje 71.

»Servicebusserne er en gave til folket! Det er helt o.k. med kun en bus i timen. Det er en bus for ældre, og de fleste har tid nok. Jeg er kommet for at få et overblik over linje 74. Den bruger jeg flere gange om ugen. Her taler folk sammen, og chaufføren venter på os ældre. Jeg bor på Holger Danskes Vej og har lovet de andre ældre i bebyggelsen, at få et overblik over den rute. De bliver glade,« siger 83-årige Preben Martensen, der også er flittig bruger af metroen og glæder sig til Cityringen kommer.

Der var stor spørgelyst til Movias udsendte, men der blev også talt med store bogstaver, da de fremmødte fandt ud af, at netop den linje de bruger, forringes.

Centerchef i Movia, Eskil Thuesen var midtpunkt for folks frustrationer. Han har været med til lignende møder i hele byen:

»De fleste Movia-kunder vil helst ikke have ændringer. Nye vaner er bøvlede. Det er dejligt med så stor interesse og engagerede borgere. Det er en spændende proces med direkte dialog. De fleste har en ordentlig tone, men her på Frederiksberg siges tingene ligeud. Frederiksbergere er ikke så ydmyge. Vi kan mærke, at borgerene er tættere på politikerne end i København. Efter sådan et møde er vi alle lidt groggy, men vi går også herfra med fornyet energi og gejst,« siger han.

En af de frustrerede busbrugere er 68-årige Marianne Agner, der bor på Pile Allé.

»Jeg vil gerne orienteres om omlægningen af 6A, 8A og 26, men har ikke rigtig fået svar endnu. Det ser ikke ud til, at der kommer til at køre A-busser til Frederiksberg Centret. Der kommer 20 minutters drift af linje 18 i dagtimerne. Det virker ikke særlig smart, at der er så få busser til et knudepunkt. Jeg er frustreret og er ikke blevet klogere endnu,« siger hun.

Politisk beslutning

Frederiksberg Kommune har fået 19 indsigelser omkring linjeføringen af Nyt Bynet. Kommentarer til Movias forslag kan sendes frem til 4. marts til nytbynet@frederiksberg.dk

Inden maj skal der tages politisk beslutning om Nyt Bynet.

- læs flere artikler > artikel oversigt...