Irsk folk-fest med nye og traditionelle toner i KU.BE

MUSIK. Frederiksberg lægger lokaler til Copenhagen Irish Festival, der spiller for 39. gang den første weekend i november.

Af Frank S. Pedersen

fsp@minby.dk

FESTIVAL: Publikum kan se frem til et alsidigt og vedkommende program med både garvede og nyere navne, når KU.BE fra fredag 3. til lørdag 4. november for første gang byder på irsk folkefest.

Uanset erfaringen i år kommer alle de optrædende med den dygtighed og professionalisme, der kendetegner den irske musik.

Og mange med kendskab og kærlighed til den irske folk-scene kan godt glæde sig til årets navne – og kender man dem ikke, er det bare om alligevel at kaste sig ud i dette ’Little Ireland-musikmekka’, som arrangementet kalder sig selv i en pressemeddelelse.

På dette års festival præsenterer festivalen prominente navne som Len Graham & Jack Lynch, Buttons & Bows, New Road og Gatehouse. Tilsammen giver de fire navne et billede af diversiteten og spændvidden på den irske traditionelle scene, og så suppleres musikken og stemningen med improviserede jamsessions og dansebal lørdag eftermiddag.

Dansk vals

Fredag spiller Buttons and Bows og Gatehouse. Buttons and Bows har været aktive i en lang årrække. Deres musik har dybe rødder i musik og traditioner fra ikke bare Irland, men også Shetland, Danmark og Quebec. De bevæger sig nemt og elegant mellem de stille hjørner i Sliabh Luachra, Sligo og Donegal og de fjerne kyster, og står ikke tilbage for en dansk vals fra en kyst ikke helt så langt væk.

Gatehouse blev dannet i 2014. Deres afsæt er traditionsmusik fra North Connaught, Connemara, Ulster og Séan Nos.

Lørdag er der Len Graham & Jack Lynch ’Songs & Storytelling’ og New Road

Både Graham og Lynch har stået på scenen i mange år. Len Graham har indspillet en del album, blandt andet med bandet Skylark, som han var med til at danne i 1986. I 20 år optrådte han sammen med afdøde John Campbell. På Copenhagen Irish Festival 2017 går Len Graham på scenen i selskab med historiefortæller og skuespiller Jack Lynch fra Dublin, som har medvirket i mange film og Tv-serier samt arbejdet på de fleste af Irlands teatre.

Med aftenens anden koncert gås der bogstaveligt talt nye veje. Bandet hedder New Road, og deres udforskning og miks af både dybe, irske rødder, oldtime fra de amerikanske Appalachian-bjerge og blues med mere, står naturligt nok i kontrast til de forrige på scenen.


- læs flere artikler > artikel oversigt...