Ja til torvehaller og p-kælder

PLANER. Ideen om torvehaller og p-kælder bag rådhuset bliver til virkelighed. Det er folkene bag Torvehallerne i City, der har en finger med i projektet.

Af Heidi Engelund

hee@minby.dk

SMALLEGADE: I over to år har et forslag om torvehaller bag rådhuset og en parkeringskælder ligget og ventet på at blive hevet frem fra skuffen. Nu ser det ud til, at der sker noget.

Ideen kommer fra Balder Mørk Andersen (SF) og Simon Aggesen (K), der begge stillede forslaget i foråret 2015.

I december sidste år blev formand for By- og Miljøudvalget, Jan E. Jørgensen (V), kontaktet af Søren Toft fra Toft Kommunikation, der forhørte sig om ideen om at lave torvehaller ved Frederiksberg Centret.

I starten af året var der møde med folkene bag torvehalskonsortiet, der tæller arkitekten bag Torvehallerne ved Nørreport, Hans Peter Hagens, Toft Kommunikation og Scope Investment, oplyser Jan E. Jørgensen.

»Jeg fik på mødet sporet dem ind på at placere torvehallerne bag rådhuset i stedet for ved Frederiksberg Centeret. Det passede jo fint i planerne for pladsen, som vi havde vedtaget i budgettet. Jeg fik dem også gjort interesserede i at stå for etablering af en parkeringskælder,« siger han.

Næste skridt er, at der skal udarbejdes en ny helhedsplan for området bag rådhuset om torvehaller og parkeringskælder, så projektet kan sættes i gang. Kommunen har indgået en hensigtserklæring med folkene bag torvehalskonsortiet.

Et bredt politisk ønske

Borgmester Jørgen Glenthøj (K) glæder sig til at se helhedsplanen blive virkelighed.

»Der har længe været et bredt politisk ønske om at se på, hvordan vi kan få mere ud af pladsen, som ligger på en af Frederiksbergs bedste adresser. Derfor er jeg glad for, at arbejdet nu går i gang, og det bliver spændende at se visionerne tage form,« siger han.

Arkitekt Hans Peter Hagens er også begejstret for ideen om torvehaller bag rådhuset.

»Vi skal bringe det bedste fra torvehallerne på Nørreport til Frederiksberg. Og pladsen bag Frederiksberg Rådhus er i bogstaveligste forstand et smørhul. Bilerne kommer under jorden og på overfladen forestiller vi os en smuk, levende markedshal og en udendørs træklædt torveplads med masser af de bedste råvarer fra alle Danmarks landdistrikter«.

Plads til loppemarked

En af idémændene bag det oprindelige forslag er rådmand Balder Mørk Andersen (SF).

»Pladsen fremstår i dag som en trist og vindblæst parkeringsplads. Vi har for lidt plads på Frederiksberg, til ikke at turde tænke kreativt og få meget mere ud af et sådant potentiale. Et torvemarked skal helst understøtte vores lokale butikker, frem for at udkonkurrere dem. Jeg er sikker på at vi vil kunne finde en løsning i fremtiden med hensyn til loppemarkedet, ligesom jeg meget gerne ser at der også bliver plads til urban idræt, grønne åndehuller og kunst,« siger han.

Den anden ideémand Simon Aggesen (K) ser også frem til at torvehallerne rykker ind på Frederiksberg.

»Det her, kan give et fantastisk løft til Frederiksberg som oplevelsesby, samtidig med at vi får trafikken og parkeringspladserne ned under jorden. For mig er det vigtigt, at vi ikke ender med en stor granit plads, som på Israels Plads,« siger han.

Forslag til helhedsplanen skal ligge klar i starten af det nye år.

- læs flere artikler > artikel oversigt...