Jan E.: »Vi er gode til at se muligheder«

VENSTRE I KØKKENET. Spidskandidaten Jan E. Jørgensen har overtalt datteren Kamma til at lave en propaganda-kage, der er frisk og skarp – som ham selv.

Af Jeanette Hougaard

jhg@minby.dk

INTERVIEW: »Det er Kamma, der har lavet kagen,« introducerer Jan E. Jørgensen, da husets bageglade datter kommer ind ad døren i huset på C.F. Richs Vej. De to har i fællesskab besluttet, hvilken kage der bedst udtrykker, hvad Venstre og partiets spidskandidat står for.

»Min første tanke var at lave en gammeldags æblekage med æbler fra haven, men så siger Kamma: vil du gerne brandes som noget gammeldags? Næ, det vil jeg jo sådan set ikke, så

 det gik vi hurtigt væk fra,« fortæller Jan E. Jørgensen, der står koncentreret og lægger blåbær på række, så de udgør et stort ’V’ på toppen af en blåbær-cheesecake.

»Min kone Jane synes, at det er for meget med ’V’et. Det er nok første og sidste gang, jeg får lov til det,« fortsætter han over kaffebrygningen i køkkenalrummet, der udgør en god del af familiens 106 kvadratmeter.

Vi er nødt til at ødelægge Jans kage-styling, for prøvesmagning er jo en af de tunge pligter, der følger med interviewet.

»Jeg er faktisk ikke den store kagemand og til søde ting,« siger han og skærer igennem blåbær-V’et og deler ud på vores tallerkener. Vi smager og bliver hurtigt enige om, at Kamma skal fortsætte med at bage gode kager og følge intenst med i kageprogrammerne på tv.

»Jeg har valgt, at det skulle være Kamma, der lavede kagen, både fordi jeg ikke synes, jeg selv havde tid til det, men også fordi børnene er vigtigt for os i Venstre. De er jo fremtiden. Og så er det vigtigt at sige til sine børn, at de skal gøre det, de er gode til og synes er sjovt. Det er en tendens i tiden, at rigtig mange børn og unge oplever, at der er et kæmpe forventningspres til dem, og hvis de ikke er blevet rige og berømte og har deres egen youtube-kanal med seks millioner følgere, er de ikke noget. Men der skal også være nogen, der laver kage, henter skrald og driver avis. Det er meget vigtigt, synes jeg, at få den respekt for forskellige typer arbejde og for at vores børn og unge er forskellige og skal udfordres på forskellige måder.«

Kultur flytter sig

Hvorfor har I valgt at lave en cheesecake?

»Blandt andet for at vi kunne lave det flotte Venstre-V! Og nu var der så godt nok en, der sagde til mig, at der også var noget der hed ostekage tidligere, men cheesecake er noget vi har fået ind med inspiration fra andre lande, og det skal vi ikke være så bange for. Dansk kultur er ikke noget statisk, men noget, der flytter sig,« siger Jan, der også er Venstres indfødsretsordfører i Folketinget og i den forbindelse skal medvirke i et tv-program senere.

»Og så smager den godt og er ikke så sød, men har lidt kant. Den er skarp og præcis og har lidt af det hele.

Er du også skarp i det?

»Ja«, griner han. »Det synes jeg egentlig passer meget godt«.

Du er i hvert fald kendt som en, der siger din mening.

»Ja, det gør jeg. Jeg har det selv bedst med, at man ved, hvor man står. Man skal jo vide, hvor uenighederne er for at kunne præge politikken i den retning, man synes den skal. Det, jeg står for, har nogen døbt ’Frederiksberg-liberalisme’.

Og hvad er der særligt ved den?

»Det er udtryk for en rummelighed, mangfoldighed og ordentlighed. Det er ikke tilfældigt, at Frederiksberg er det smørhul, den er. Det har at gøre med en politisk vilje.

Vi er forholdsvis mange mennesker på lille plads, men vi gør tingene i respekt for hinanden,« siger han og glæder sig over, at Frederiksberg har ændret ry fra at være en koloni af ældre damer med blåt hår til en dynamisk uddannelsesby.

Hvordan er det at være lillebror i forhold til Konservative?

»Ja, jeg synes jo selvfølgelig, at det burde være omvendt. Selvfølgelig har borgmesteren stor indflydelse, men det har vi andre også og det er i meget høj grad os i Venstre, der kommer med visionerne og ideerne. Det er i hvert fald min påstand og der er sikkert nogen, der er uenige.«

Forandre for at forbedre

»Jeg synes, at vi er gode til at se muligheder. Tag for eksempel Frederiksberg Slot. Vi har ikke noget ønske om at skubbe officererne ud, men hvis det bliver beslutningen, så står vi ikke og tuder, men siger ’spændende – hvad kan vi så bruge slottet til’. Hvis jeg skal pege på en forskel mellem Venstre og Konservative, så har Konservative sloganet ’forandre for at bevare’. Hvis vi skulle skrive noget lignende, så ville det hedde ’forandre for at forbedre’. Vi mener hele tiden tingene kan blive bedre. Den, der stagnerer, ryger bagud,« mener Jan, der foruden at være rådmand også er formand for By- og Miljøudvalget.

»Vi vil gerne bevare det bevaringsværdige. Hvis der kommer nogen og vil rive noget bevaringsværdigt ned, er vi meget skeptiske. Men ellers er vi meget fremskridtsvenlige. Og så kræver politik jo også at man har is i maven og tør tage nogle beslutninger, som i nuet er upopulære, men som på sigt er det bedste for byen.Man skal selvfølgelig passe på, ikke at sige ’ja-ja, I bliver jo glade for det i længden’, men gang på gang har det bare vist sig, at vi har haft ret,« siger han og fremhæver blandt andet byggeriet af Codan-huset eller den gamle gasbeholder ved Flintholm.

»Den var bare uhyre vigtig at bevare, synes nogen. Hvorimod vi sagde, at den skulle væk – og ellers havde vi ikke fået den udvikling dér.«

Det gælder for eksempel også, når politikerne finder på at lave cykelstier på en driftig handelsvej som en del af kommunens store cykelplan om cykelstier på alle trafikveje inden 2020. Først var alle sure, men nu er alt faldet til ro, hævder Jan.

Han retter på slipset. Det er meget sansynligt, at spidskandidaten, der ikke ejer en bil, cykler ind til aftenens tv-møde med Clement. Han kan i hvert fald godt tillade sig kalorierne i et ekstra stykke kage med politisk udsyn.


- læs flere artikler > artikel oversigt...