Judohygge og masser af frisk luft

INDVIELSE. Den selvejende institution Hjemmebanen er flyttet ind på Mørk Hansens Vej, hvor hverdagen byder på masser af natur og idrætsoplevelser.

Af Heidi Engelund

hee@minby.dk

NY ADRESSE: »Jeg er ved at male et kranie. Og jeg har to rokketænder,« fortæller Matilde på fem år, mens hun sidder ved bordet og maler sammen med kammeraterne.

Det er onsdag formiddag i den selvejende natur- og idrætsinstitution Hjemmebanen, der netop er flyttet ind på Mørk Hansens Vej 28 – et effektivt stenkast fra K.B. Hallen.

På bordet står en miniudgave af et plastik-skelet, som børnene maler efter, da de har tema om kroppen.

Ny naturlegeplads

Leder af institutionen er Henrik Brøsch Evadsen.

»Vi flyttede ind 2. januar, og har været i gang i halvandet år som Hjemmebanen,« fortæller han og viser de nye udearealer frem med naturlegeplads og skure til de elektriske ladcykler, som er doneret af FrederiksbergFonden.

Hjemmebanen har også købt en bus til 21 personer, der hver dag triller 16 børn til Udebanen i Kongelunden.

Med på rundturen er bestyrelsesformand Torben Jensen, der tilbage i 1968 havde Henrik som barn i en fritidsklub på Amager, så de to herrer kender hinanden ganske godt.

»Vi har sat vores eget præg på institutionen. Da vi overtog stedet fra en anden institution, var det hele nedslidt, så vi har fået KAB, der ejer stedet, til at sætte det i stand, men vi har også brugt omkring en halv million kroner selv,« fortæller Torben Jensen med et smil.

Den nærmeste nabo er en spejdertrup, som Hjemmebanen er i gang med at få startet et samarbejde med, så de kan bruge hinandens udearealer.

Af med skoene

Både børn og voksne har smidt skoene ved døren, da man har vedtaget at ingen må rende rundt i udesko.

»Vi har fået 100 kvadratmeter mindre plads, men det virker større, da vi nu ligger i et plan. Vi har fået et ejerskab, da vi alle har haft indflydelse på indretningen,« forklarer Henrik Brøsch Evaldsen.

Hjørnestenene i Hjemmebanen er natur og idræt, og vuggestuen har en lang venteliste, mens der er få pladser i børnehaven.

»Vi er natur- og idrætscertificeret, så vores børn laver en masse idræt og natur. Vi laver judo med de største børn en gang om ugen, hvor de både får motorik og bevægelse,« fortæller han og hilser på de små i hvide dragter, der kæmper mod hinanden på madrassen.

Ude i køkkenet dufter der af karry. Dagens ret er kalkun med karry, grøntsager og jasminris, fortæller Tina, der er ansvarlig for maden i køkkenet, som allerede har guldmærket i økologi.

Netværkslegeplads

Hjemmebanen vil gerne komme helt tæt på nærområdet, så en af de nye initiativer er at udlåne udearealerne til børnefamilier efter lukketid.

»Vi samarbejder med DGI og er i gang med at starte et projekt om åben netværkslegeplads i samarbejde med FrederiksbergFonden. Vi vil gerne give småbørnsfamilier mulighed for at blive registreret som bruger og få en nøgle. Vi vil også gerne låne vores el-ladcykler ud,« fortæller han.

Politisk besøg

Trods regnvejret og to graders varme så er to ladfulde af glade børn og pædagoger taget på opdagelse på Frederiksberg.

»Vi er et dynamisk hus med en godt sammensat personalegruppe. Sidste år havde vores 12 medarbejdere kun tre sygedage til sammen,« smiler Henrik Brøtsch Evaldsen.

Mandag i sidste uge var der indvielse af Hjemmebanens nye omgivelser med besøg af den nye udvalgsformand på Børneområdet, Laura Lindahl, der havde følge af andre politikere fra udvalget.

- læs flere artikler > artikel oversigt...