Kun én lægepraksis modtager nye patienter på Frederiksberg

LÆGEMANGEL. Alle på nær én lægepraksis har lukket for tilgang af patienter. Formanden for Ældre- og Omsorgsudvalget mener, at vejen frem er flere lægehuse eventuelt på hospitalsgrunden.

Af Heidi Engelund

hee@minby.dk

PRAKSIS: Er du ny borger på Frederiksberg, og vil du gerne have et lokalt lægenavn på dit sundhedskort, så kan du godt få problemer. Der er nemlig kun en enkelt lægepraksis, der lige nu har åbent for nye patienter. De øvrige praktiserende læger har sagt stop.

Det er ikke kun et problem på Frederiksberg, men også i nabokommunerne København og Rødovre, lyder det fra lokalpolitikeren og medlem af Sundhedsudvalget, Sine Heltberg (S):

»Når man siger lægemangel, tænker de fleste nok på udkantsdanmark. Men fakta er, at vi står med en akut mangel på praktiserende læger lige her på Frederiksberg,« siger hun.

Langt til lægen

De i alt 47 lægepraksisser på Frederiksberg har mere end travlt og har ikke tid til nye patienter. Klikker du ind på sundhed.dk og videre til lægernes hjemmesider, så bliver du mødt af ordene ’lukket for patienttilgang’, så at finde en læge kan være en stor udfordring.

»Det stiller mange borgere i en meget vanskelig situation. Er man lige flyttet til vores kommune, kan man blive tvunget til at vælge en læge langt væk. Det samme gælder borgere, der af den ene eller anden grund er utilfredse med deres familielæge. Det frie lægevalg er tæt på at være en saga blot i hovedstadsområdet,« siger Sine Heltberg og fortsætter:

»Det giver meget stor travlhed, og det giver længere ventetider, når man har brug for at komme til lægen. Det kan ikke blive ved at fortsætte, og derfor må Region Hovedstaden meget hurtigt åbne nye ydernumre til praktiserende læger både på Frederiksberg og i København,« siger hun.

Nye tiltag på vej

Formand for Ældre- og Omsorgsudvalget Thyge Enevoldsen (EL) understreger, at problemet med mangel på læger ikke kan løses lige her og nu.

Han fortæller, at for to måneder siden var der ingen ledige læger, men nu er der én.

»Vi prøver at finde muligheder på kort sigt. Vi vil gerne have flere lægehuse på Frederiksberg, det er vejen frem. Vi prøvede ideen for otte år siden, men dengang var der ingen interesse. Men nu vil vi prøve igen og hjælpe de praktiserende læger med at lave lægeklinikker,« siger han.

Det kommende sundhedshus på Diakonissestiftelsen har han også i kikkerten.

»Vi vil se, om det er muligt at lave noget i sundhedshuset på Diakonissestiftelsen, hvor man er i gang med at vurdere, hvad der er bedst. Vi overvejer også at lave et lægehus på hospitalsgrunden, mit udvalg lægger billet ind der,« siger han og fortsætter:

»Vi har hele tiden løbende møder med de praktiserende læger om problemet. Jeg er især trist over, at det går ud over ældre og handicappede borgere, der måske må finde en læge uden for Frederiksberg, men også for andre borgere, der ikke kan få en læge,« siger Thyge Enevoldsen.

Læger føler sig pressede

Runa Brinkmann er praktiserende læge på Falkoner Allé 63, hvor hun har klinik sammen med to andre læger.

»Vi har lukket for tilgang af patienter lige nu, men jeg regner med, at vi åbner op igen til sommer. Sidste gang vi åbnede op for patienter, fik vi 300 patienter. Vi skal tage mindst 100 ind, og det er mange, og det udgør en stor arbejdsbelastning at lære 100 nye patienter at kende. Og vi vil jo gerne have tilfredse patienter,« fortæller hun og fortsætter:

»De fleste af os har flere konsultationer i dag end tidligere. Vi bruger meget tid på dokumentation. Flere sygebesøg i konsultationen tager også tid, så det er svært at nå det hele. Vi føler os lidt pressede, men vi er glade for vores arbejde og vores patienter,« understreger Runa Brinkmann.

Tager det op i regionen

Næstformand i udvalget vedrørende forebyggelse og sammenhæng i Region Hovedstaden, Karsten Skawbo-Jensen (K), er overrasket over meldingen om lægesituationen på Frederiksberg. Han fortæller, at en læge mindst skal have 1.600 patienter, og det kan hæves til 2.400 patienter. Men som han fortæller, så er det et kompliceret puslespil.

»Vi er i udvalget ikke blevet præsenteret for problemet på Frederiksberg. Jeg vil som det første tage det op i udvalget ved næste møde om et par uger. Det er ok, at lægerne siger nej til flere patienter, det skal jo også være forsvarligt, men det lyder voldsomt at 46 ud af 47 lægepraksisser har lukket for tilgang,« siger han og fortsætter:

»Vi kan i yderste konsekvens lave en regionsklinik, det har vi gjort på Bornholm. Den løsning kan med tiden også bruges i storbyen. Eller en anden mulighed er pilotpraksis, der har åbent i to dage et sted og to dage et andet sted. Jeg ser gerne, at lægerne finder sammen i fællesskaber, det kunne være en løsning,« siger Karsten Skawbo-Jensen.

- læs flere artikler > artikel oversigt...