Madlavning tilsat pausegymnastik

I KØKKENET. To gange om måneden mødes herrerne fra Mænds Mødesteder i køkkenet på Tre Falke Skolen for at lave mad. Madmor Elsa styrer ‘kokkene’ med sikker hånd og har indlagt pausegymnastik undervejs i madlavningen.

Af Heidi Engelund

hee@minby.dk

TRE FALKE SKOLEN: »Gennem 60 års ægteskab har jeg aldrig lavet mad, men det har jeg nu lært. Jeg er begyndt at bage kager og invitere gæster til middag,« fortæller Egon på 82 år med en vis stolthen, mens han kigger på appelsinsalaten i skålen.

Sammen med salaten står han også for flæskestegen, der står og steger i ovnen.

Det er onsdag aften i skolekøkkenet på Tre Falke Skolen, hvor ti herrer i deres bedste alder står med forklæder på og er dybt koncentrerede om madlavningen.

Herrerne er alle medlem af Mænds Mødesteder, der opstod for et års tid siden efter idé fra Sundhedscentret, da flere mænd havde efterspurgt en forening, hvor de kunne mødes med ligesindede til kaffe, kortspil og oplevelser.

Flere retter på menuen

Mogens Hallander er formand for Mænds Mødesteder, dog uden fast base så mødestedet er spejderhytten ved Søndermarken og MedborgerCentret Nordens Plads.

»Vi har været i gang med madholdet siden august sidste år. I aften er sidste gang før sommerferien, og så starter vi op igen til august. Vi har fået lov til at bruge køkkenet her på Tre Falke Skolen, så det er dejligt,« fortæller han.

På tavlen står aftenens menu, der er udvidet med flere retter, da det er sidste arrangement før ferien.

Om en times tid ryger flæskesteg med appelsinsalat, laks med dild, oste, porretærte og kalvetunge på bordet efterfulgt af kaffe.

Et godt fællesskab

Samtlige opskrifter, vejledning ved gryderne og indkøb står Elsa på 70 år for. Hun har i flere år undervist i madlavning, og er gift med en af medlemmerne i Mænds Mødesteder og sagde efter en smule overtalelse ja til at stå for madholdet.

»Elsa er helt fantastisk,« lyder det fra Niels-Bo, der er i gang med at rulle røget laks rundt om dilden.

Og der bliver nikket hele vejen rundt, Elsa er noget ganske særligt for madholdet.

Niels-Bo kommer på holdet, ikke for at lære at lave mad, men for at opleve noget.

»Jeg er gået på efterløn, og trængte til at der skulle ske noget. Kammeratskabet er godt, når vi roder i gryderne sammen,« smiler han.

Herrerne snakker meget

Elsa har hele sit liv lavet frivilligt arbejde. Så selv om hun havde travlt, lod hun sig overtale til at undervise i køkkenet.

»Det er sjovt at være her. Man siger madammer snakker, men disse herrer snakker endnu mere. En dag snakkede de så meget, at ingredienserne til waldorfsalaten endte som smør,« smiler hun.

Elsa kræver 50 kr ind for hvert medlem for at deltage, og for de penge køber hun ind og sørger for at have opskrifter klar til en to retters menu hver gang.

»De er blevet gode til at lave mad. Maden er indrettet, så alle kan spise det. Men de kan godt blive noget overrasket, når jeg siger til dem, at man ikke altid skal have rødkål til flæskestegen,« siger Elsa, der understreger at al maden bliver lavet fra bunden af.

De fleste har en lille dåse med, når der laves mad i køkkenet, da der er altid er rester til at snuppe med hjem.

»Elsa bestemmer, hvad vi spiser, og vi får opskrifterne med hjem,« fortæller Mogens Hallander, mens han snitter grøntsager.

Hyggeligt selskab

Bjarne står og skærer tomater, og brødet ligger klar på ovnristen.

»Jeg laver bruschetta med tomater. Jeg har altid lavet meget mad, så jeg er her mest for selskabets skyld. Det er hyggeligt at spise sammen, og undervejs kommer vi med forslag til mad,« siger han.

Pludselig hæver Elsa stemmen, hun har nemlig indlagt fast pausegymnastik i programmet, så mens gryderne simrer, og ovnene steger, så skal pulsen op.

»Kom så, I skal røre jer, kom op på tæerne og ned i benene, og så laver vi en sprællemand,« råber Elsa og pludselig er køkkenet forvandlet til gymnastiksal.

Det varer ikke længe før, at madlavningen kræver koncentration fra ’kokkene’ igen.

Kl. 18.30 kommer belønningen med gode ’hjemmelavede’ retter på bordet.

- læs flere artikler > artikel oversigt...