Skøjteløb på den store klinge

I DEN OLYMPISKE ILD. Vinter-OL i sydkoreanske PyeongChang er i fuld gang. Men for 23-årige Stefan Due Schmidt fra Gammel Kongevej starter – og slutter – det først 24. februar, hvor han skal forsvare de danske farver i speedskating.

Af Bo Børresen

bob@minby.dk

SPEEDSKATING: Der er egentlig noget ulogisk ved, at en 23-årig fyr fra Frederiksberg kæmper side om side på en skøjtebane med verdens bedste fra lande som Norge, Italien, USA og Japan. Især fordi det sker i en idrætsgren, som slet ikke kan dyrkes i Danmark. Nærmeste speedskating-bane er i Gøteborg, mens man skal til Berlin eller Hamar, hvis man også vil have tag over hovedet.

Stefan Due Schmidt har imidlertid trodset al logik og har skøjtet sig op på en 21. plads på verdensranglisten og indløst billet til det ultimative selskab: Vinter-OL i sydkoreanske PyeongChang.

24. februar sker det

De 23. olympiske vinterlege blev skudt i gang i fredags. Stefan Due Schmidt var naturligvis med ved åbningsceremonien smmane med de øvrige danske OL-atleter, men må herefter væbne sig med tålmodighed, for han skal først i ilden lørdag 24. februar.

På den anden side har han allerede ’ventet’ i ti år. 2008 var således året, hvor Stefan Due Schmidt første gang spændte isskøjter under fødderne. På det tidspunkt havde han dyrket inline-rulleskøjteløb i fem år og havde vist sig at have et stort talent for at løbe på de små hjul.

Da inline-rulleskøjteløb aldrig har været i nærheden af at komme på det olympiske program, er det ikke usædvanligt at se inline-eliteløbere skifte hjulene ud med klinger og veksle asfalt til is. En stor del af verdenseliten inden for speedskating er således tidligere (eller nuværende) inline-atleter.

Alligevel vakte det opsigt, da den dengang 14-årige dansker i sit første world cup-løb på is kvalificerede sig til junior-VM.

Inline-europamester

Succesen på isen fik imidlertid ikke Stefan Due Schmidt til at svigte inline-rulleskøjterne. Tværtimod. I 2011 blev han dobbelt junior-europamester i inline og var i flere år en del af verdenseliten. Som senior har Stefan Due Schmidt dog satset mere og mere på speedskating.

Det ene udelukker dog ikke det andet. Faktisk supplerer inline og speedskating hinanden på glimrende vis. Især når man som dansker ikke har nogen indendørs isbaner og heller ikke kan være sikker på, at det danske vintervejr tillader udendørs rulleskøjteløb.

»Min debut på isskøjter gjorde mig i stand til at udvide sæsonen. Groft sagt så dyrker jeg inline i sommerhalvåret og speedskating i vinterhalvåret,« forklarer Stefan Due Schmidt.

Det var i sæsonen 2013/14, at han for alvor begyndte at drømme olympisk:

»Da gik det op for mig, at jeg med en målrettet træning kunne kvalificere mig til vinter-OL i 2018,« siger Stefan Due Schmidt.

Der blev lagt en langsigtet plan for speedskating-karrieren, og en i forvejen seriøs træning blev endnu mere fokuseret.

Cykeltræning

Med hundredevis af kilometer til nærmeste træningsbane er det uundgåeligt med mange rejsedage. Rigtig mange. Stefan Due Schmidt er således på farten 200 dage om året.

Han træner to gange om dagen, seks dage om ugen. Når ikke han har enten inline- eller isskøjter under fødderne, så er han i styrketræningslokalet eller på cyklen. Sidstnævnte er et uundværligt træningsredskab, fortæller Stefan Due Schmidt:

»Skøjtetræning er højintenst og meget hårdt for benene i modsætning til den lav-intense cykeltræning, der giver mulighed for at få masser af kilometer i benene. I 2017 sad jeg på en cykel i omkring 400 timer og tilbagelagde cirka 10.000 kilometer.«

Den målrettede træning og de tusindvis af timer på isen, asfalten og cyklen samt i styrketræningslokalet har båret frugt for Stefan Due Schmidt. Han – og de to danske træningskammerater, Elina Møller Rigas og Viktor Hald Thorup, som han i øvrigt har kendt størstedelen af sit liv, er som de første danske speedskatere i massestart udtaget til vinter-OL.

Stefan Due Schmidt lagde grunden til OL-udtagelsen, da han i november 2017 blev nummer 12 ved et world cup-løb i Holland. Den endelige udtagelse kom i midten af december.

OL-finale er målet

Verdens 24 bedste speedskatere er med, når det går løs i Sydkorea 24. februar. Der køres to semifinaleheats med 12 løbere i hver. De otte bedste fra hver af de to semifinaler kvalificerer sig til OL-finalen, der afvikles samme dag.

For Stefan Due Schmidt er det ultimative mål at kvalificere sig til finalen.

»Det er helt klart det, jeg går efter. Med min 21. plads på verdensranglisten vil det sådan set være en overraskelse, hvis det lykkes. Men selvfølgelig er målet en finale,« understeger Stefan Due Schmidt, der har OL-taktikken klar:

»Jeg skal lukrere på min hurtighed og styrke og evne til korte, eksplosive ryk. Ligesom i landevejscykling, så er der masser af udbrud og udbrudsforsøg i speedskating og et felt med forskellige interesser,« siger Stefan Due Schmidt og uddyber:

»Nogle ønsker et tidligt udbrud, andre et sent, mens andre igen håber at komme samlet til mål og afgøre det hele i en massespurt. Fra inlinesporten er jeg vant til at begå mig i de mange positionskampe. Jeg skal nok satse på at komme med i et sent udbrud modsat Viktor. Han er en dieselmotor og til de lange, seje udbrud.«

Vil til OL med lillebror

Apropos vennen og træningskammeraten Viktor Hald Thorup, så vil det være et drømmesenarie for Stefan Due Schmidt, hvis de kunne stå to danskere i en finale:

»Det ville give os mulighed for at køre taktisk. Ligesom i cykelsport er det en kæmpe fordel, og så går vi efter at opnå den bedste danske individuelle placering ved et vinter-OL. Den rekord deles lige nu af kunstskøjteløberen, Michael Tyllesen, og tidskørsel-speedskateren, Kurt Stille, der i henholdsvis 1998 og 1964 opnåede en 9. plads.

»Det kan nu også sagtens ende med, at Elina tager rekorden. Hun blev nummer to ved et world cup-løb i 2017,« pointerer Stefan Due Schmidt, der samtidig afslører, at hans ultimative drøm ligger fire år ude i fremtiden:

»Min to år yngre lillebror, Philip Due Schmidt, har kørt speedskating lige så længe som mig og træner benhårdt. Jeg håber inderligt for ham, at han kvalificerer sig til vinter-OL om fire år. Den helt store drøm er jo, at vi begge er med i Beijing i 2022.«

- læs flere artikler > artikel oversigt...